"Att sko en travhäst"

Här visar jag lite bilder på hur det går till när jag skor en hästs bakhovar.

Observera att jag har aldrig utbildat mig överhuvudtaget inom hovslageri. Det jag kan har jag lärt mig genom åren genom att fråga olika hovslagare jag haft hjälp av samt av att läsa böcker om trav och om skoning.

 


1. Först verkar jag hoven så den blir plan. Oftast växer hoven mest i tåänden. Har du kört barfota så sliter också hästen oftast trakterna bak. En del hästar sliter trakterna ojämnt. Var noga att hoven kan landa plant. Var även noga med att checka av med hovvinkel innan du är på väg att ta för mycket.  
     
2. Det är bra för blodcirkulationen i hoven om strålen kan nå marken, även om hovens horn är verkat så den är plan i övrigt. Var inte rädd att även verka bort utstickande horn i sidled från hoven, så länge du har god söm-mån är det att rekommendera. Onormalt breda hovar är inget att eftersträva även om många skor så. Jag förordar att man tänker på smidighet och balans när du verkar en hov.    
 
3. Man ska inte bryta av vinkeln på hoven från dess normala "linje" se det gula strecket, observera den högra hoven som inte är verkad, och där trakten är mer understucken. Så ska det inte gärna vara.

Enligt gamla hästkarlar sparar man exempelvis bakknäna på känsliga hästar genom att hålla korta bakhovar med högre trakter.

 
Hovvinkelmätare är ett hjälpmedel jag gärna använder. 54° är ett bra utgångsmått på en bakhov på en travhäst, även om det är individuell från häst till häst.
 
När man passat till skon efter bästa förmåga och slagit in sömmen gäller det att raspa till en linje att fälla in sömmarna i när man nitar dem.
 
Det är sällsynt att det går att kallrikta a en sko exakt efter hoven. Då raspar man istället bort hornet utanför skon. Om man har en "valk" av horn på utsidorna av hoven, är mitt råd att verka bort den.
 
Två bakhovar färdigskodda.
 
Färdigt resultat för hela hästen.